Sivut

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

lempeämmin

Minä olen kotona, vieläkin tai pitkästä aikaa.

Asun Helsingissä ensimmäistä kertaa elämässäni. Muutin tänne yhdeksän kuukautta sitten, mutta en ole tainnut asua missään näin pitkään sitten lukioiän.

Lakkasin etsimästä kouluja, joiden nimet tuovat ensimmäiseksi esiin kyvyttömyyteni muodostaa ranskan äänteitä. Kuuntelin ruotsinkielistä jutustelua Café Esplanadissa ja mietin, miten usein olen rakentanut itselleni toivon, elintärkeän toivon, vieraaseen kieleen. Siihen, että jossakin olisi vielä kokonainen kansakunta, jonka keskelle voisin solahtaa tuosta noin vain, huomaamatta.

Pakotin itseni jäämään kotiin. Ajattelin keskittyä kerrankin elämässäni olennaisiin asioihin, hengittämiseen, päänsisäisiin rakennelmiin ja siihen, miten pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta.

Se ei ollutkaan lamaannuttava ja pitkäpiimäinen valinta. Olen yllättynyt, kuinka runsaita, hauskoja ja kutkuttavia maailmoja täältä löytyykään. Synnyinkaupungista. Kun vain antaa katseen tasaantua ja ystävien ympäröidä niin ettei ensisijaisesti tarvitse keskittyä siihen, että pysyy pinnalla. En ole kuollut pystyyn. Kerrankin minulla on aikaa ja energiaa selvitä muustakin kuin välttämättömistä elintoiminnoista, verojen maksamisesta ja siitä, että ehdin kirjoittaa pahoittelut myöhäisestä vastauksesta vielä viikon sisällä.

Minä tutkailen. Tutkin maailmoja, jotka ovat olleet lähellä, mutta silti täysin tavoittamattomissa. Asioita, joihin oikeutusta muille ihmisille olen puolustanut suu vaahdossa, mutta jotka olen itse nähnyt suuren ja sanottamattoman kuilun takaa, asiana jotka ei kuulu minulle. Olisikin selkeitä kieltoja, fyysisiä esteitä, jotain, minkä voisi ylittää köysitikkaiden tai mustan permanenttitussin avulla.

Kaikkein vaikeinta on ollut kasvaa sisältäpäin. Tuntuu epäreilulta, sillä en minä ole valinnut itseni sivuuttamista, eriytymistä ja tilanpuutetta keskeisiksi kamppailuikseni. Mutta niin, mihinkäs tässä on kiire? Eikö tämä kasvu ja päänsisäiset vallankumoukset ole ihmeellisintä, mitä yhden mielen sisällä voi tapahtua? Miksi paras elämä olisi sellainen, jossa kasvaa suoraan ja nopeasti, leikaten kaikki rönsyt tehokkaasti pois?

***

Muutamia maailmoja, jotka ovat tuntuneet erityisen viehättäviltä viime aikoina:

maailma2

Jälleenrakennustyömaa oman pään sisällä. Siellä on toisinaan läkähdyttävän tuskallista, mutta viime kuukausina lähinnä hulvattoman hauskaa. Kaikki ei ole sittenkään kohinaa, jonka keskeltä ryömii mörköjä täysin sattumanvaraisesti. Sieltä erottuu selkeitä hahmoja, joita minä voin katsella silmiin ja kysyä että entäs sitten? Viime vuonna jossakin vaiheessa kadotin kyvyn kuunnella omia sanojani. Nyt ne ovat palanneet pulppuavina ja olen pyydystänyt niitä sen mukaan mitä ehdin. Olen muistanut, että jos minä en pidä huolta omasta äänestäni, joudun paljon helpommin tallatuksi. Ja sitten kaikki kaatuvat.

maailma6

Ihmisjoukkiot, joissa saan levätä. Minä löydän ihmisten luokse, minä hymyilen niille niin että neilikat korvissa heiluu ja ne kysyy, että miksi sinä kukoistat. Kiinnyn ihmisiin hitaasti ja lujaa, ja siksi olen aika onnellinen täällä. Olen havainnut häpeää ja ylpeyttä itsessäni ja ympärilläni, ja yrittänyt nähdä sen yli empatiaan ja ymmärrykseen, nähdä millainen ilmanpuute ajaa ihmiset kovuuteen. Kuuntelin toissapäivänä viereisestä pöydästä keskustelun, jossa todettiin, että yhteiskunta toimisi paremmin, jos ihmiset ajettaisiin selkeämpiin rooleihin. Riemuitsin siitä, että minun ei tarvitse elää tuollaisten äänien keskellä. Eihän meidän tarvitse tehdä tästä mitään yksilöiden välistä kelpaamiskilpailua? Minä olen saanut kaiken lahjaksi, ja epäilemättä voin jakaa lahjoja eteenpäin. Haluaisin rakentaa maailmaa, jossa ei tarvitse pelätä piikittelyä ja lyttäämistä.

maailma3

Huone, jossa on vaaleansininen lautalattia, vastapäisiin taloihin aamuseitsemältä lankeava aurinko, tarpeeksi tilaa ja pörröinen matto, jolla päälläseisominen ei pelota lainkaan.

maailma1

Keho, joka ei olekaan perässäni laahaava riippakivi, vaikka luulin niin tosi pitkään. Olen opetellut seisomaan päälläni, joogaamaan ja tanssimaan, mutta ennen kaikkea tuntemaan itseni kotoisaksi, sillä tämä lienee pysyvin koti elämän aikana. Minä rakastan sitä, miten elämä tuntuu jalkapohjissa asti, miten välillä tuntuukaan, että olen täynnä itseäni. Rakastan sitä, miten ääni ja hengitys kulkevat aina vain selkeämmin; rakastan kylmää pakkasilmaa ja outoja lihaskipuja ja vitsailevaa kuoronjohtajaa ja joogavideoita, joissa todetaan aina samaan sävyyn että take the deepest breath you've taken all day.

maailma5

Mielikuva, jossa minä en jatkuvasti sivuuta itseäni, näkemyksiäni ja halujani. Kuva, jossa en säilytä itseäni varmuuden vuoksi kuivassa ja viileässä vaan paistattelen auringossa pitkin päivää. Kuuntelen kuulumattomuuden ja irrallisuuden ääniä ja vakuutan itselleni, että ei ne ole oikeassa. Että minä olen toimija ja väritän kuvaa itsestäni voimakkaammaksi joka hetki, sellaiseksi, jota ei voi pyyhkäistä pois huolimattomasti asetelluilla sanoilla.

***

Minulla on suunnattoman rikas ja riemukas olo siitä, että minä omistan näin monta maailmaa.

(Tämä teksti on aivan kesken, mutta halusin sanoa jotain, vaikka se ei olekaan täydelliseksi hiottu versio. Onkin ollut viime aikoina sellainen olo että on oikeestaan aika hauskaa ja hedelmällistä olla antaumuksella keskeneräinen)

1 kommentti:

  1. huhhuh samaistuin tähän tosi paljon. oon muutaman viikon ollut ihan samojen ajatusten äärellä. ihania ajatuksia!

    VastaaPoista